Zeldzame patiënt

Een withals vliegenvanger

Wie een beetje bekend is met onze inheemse vogels, gaat vast al gehoord hebben van een vliegenvanger. Deze insecteneter heeft een typische jachttechniek waarbij ze, al zittend op een takje, plots naar een insect vliegen, het vangen en terugkeren naar hun zitplek. De meest voorkomende vliegenvangers in onze streken zijn de grauwe vliegenvanger en de bonte vliegenvanger. Van beide soorten krijgen we jaarlijks slechts enkele exemplaren in onze opvang.

Afgelopen week bracht dierentaxi Rina uit Pelt echter een vogeltje bij ons binnen die tegen een raam was gevlogen. Het leek op het eerste zicht een bonte vliegenvanger, maar er klopte iets niet... De vogel had een witte ring in de hals en dat is zeer uitzonderlijk! Onze harten gingen sneller slaan, want mogelijk hadden we hier te maken met een withalsvliegenvanger. Een uiterst zeldzame vogelsoort die slechts uitzonderlijk in ons land voorkomt.

Foto kruising: Mark Illa - Marokko 2019

We namen onze vogelboeken erbij, maar de foto's en tekeningen toonden allemaal een brede witte band over de nek. En dat had deze vogel niet. We vonden wel een foto van een kruising tussen een bonte en een withalsvliegenvanger. Deze vogel werd geringd in Marokko in 2019. 

Om zeker te zijn vroegen we Peter en Karel, onze ringers van dienst, om een kijkje te komen nemen. Zij besloten op basis van hun metingen en bevindingen dat het wel degelijk om een zuivere withalsvliegenvanger ging! Een unicum in de 48-jarige geschiedenis van ons centrum! Nog nooit vingen we deze soort op.

Uiteraard kreeg de vogel ook de nodige zorgen toegediend. Zo is het bij raamslachtoffers van het grootste belang dat ze donker en rustig worden gehuisvest. Met een beetje geluk heeft de vogel een lichte hersenschudding, en revalideert hij vanzelf.

Pas een dag later, toen de vogel helemaal herkomen was, werden de ringers gecontacteerd en werden er foto's gemaakt. En een dag later kon de withalsvliegenvanger terug worden vrijgelaten. Het betreft waarschijnlijk een dwaalgast die ofwel de zomer gaat doorbrengen in onze streken ofwel terug vliegt naar zijn normale broedgebied (Oosten van Europa tot diep in Rusland). Misschien krijgen we ooit nog nieuws omdat de vogel ook voorzien werd van een wetenschappelijke pootring...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..