Zeldzame roerdomp terug vrij...

Vandaag werd er een zeldzame roerdomp vrijgelaten. Wandelaars hadden de vogel, waarvan ze dachten dat het een reiger was, gevonden langs een wandelpad in Bocholt.

De roerdomp was waarschijnlijk ergens tegenaan gevlogen en had hieraan een lichte hersenschudding overgehouden. Daarom zat het dier suf langs een wandelpad te kijken en vertoonde hij geen vrees voor de langswandelende mensen. Toen onze medewerkers ter plaatse kwamen had de roerdomp zich al wat verder tussen het gras verstopt, maar dankzij een andere wandelaar kon de roerdomp toch gelocaliseerd en gevangen worden.

Op het Natuurhulpcentrum werd het dier volledig onderzocht door onze dierenarts maar konden er gelukkig geen uitwendige letsels of breuken vastgesteld worden. De vogel werd enkele dagen in een donkere kooi gehuisvest om te bekomen van de hersenschudding. Vervolgens werd gekeken of het dier daadwerkelijk kon jagen op levende vissen en werd zijn vliegvaardigheid getest in onze vliegkooi.

Aangezien het dier in goede conditie verkeerde, perfect kon jagen en vliegen mocht deze prachtige reiger terug de natuur in. Na overleg met het Agentschap voor Natuur & Bos werd het vijvergebied Midden-Limburg gekozen als vrijlatingsplek. Dit gebied herbergt één van de laatste bolwerken van deze zeldzame rietvogels en het was dan ook voor de hand liggend dat dit exemplaar daar (in een beschermd reservaat) zou worden vrijgelaten. De roerdomp werd voorzien van een wetenschappelijk ring en kon geïdentificeerd worden als een jong mannetje.

In Vlaanderen broeden er jaarlijks naar schatting 20 broedkoppels, voornamelijk in Limburg. Roerdompen hebben uitgestrekte rietvelden nodig en juist deze gebieden werden in het verleden drooggelegd of opgehoogd. Het is dan ook van groot belang om niet alleen geschikte gebieden in te richten voor de roerdomp, maar ook om individuele exemplaren te revalideren en vrij te laten...

Album 'roerdomp'

Deze zeldzame roerdomp kon gerevalideerd en terug vrijgelaten worden...

Zeldzame roerdomp terug vrij...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..