Jonge zoogdieren

Nooit zelf proberen...

Begin er niet zelf aan!

Zoogdieren komen over het algemeen ter wereld in een boomholte, ondergronds hol of nest. Ze worden meestal naakt en blind geboren en hebben de eerste weken erg veel moederzorg nodig. De jongen zitten goed verstopt tegen de gevaren van de buitenwereld.

Het gaat vaak goed mis wanneer er mensen op het toneel komen. Bomen worden omgezaagd, graaf- of afbraakwerken, loslopende honden, opruimwerken in de tuin,... Er zijn tal van manieren waarop nesten van zoogdieren verstoord kunnen worden. De schade veroorzaakt door een verstoord zoogdiernest, is vaak onomkeerbaar. Het nest is vernield, de ouders zijn gevlucht en de jongen blijven hulpeloos achter.

PROBEER NOOIT ZELF JONGE ZOOGDIEREN GROOT TE BRENGEN, het is specialistenwerk. Zelfs al krijg je een jong groot, dan nog wordt het door gebrek aan soortgenoten veel te tam en kan het dier nooit meer de natuur in.

wanneer is hulp nodig?

Zoals je al kon lezen zijn de situaties waarbij je geconfronteerd wordt met een jong zoogdier, veel complexer dan bij jonge vogels. Meestal zijn er onomkeerbare zaken gebeurd waardoor gespecialiseerde hulp van een opvangcentrum nodig is.

Wanneer een jong dier naar een opvangcentrum brengen?

* Jonge zoogdieren wiens nest/hol vernield is.
* Jonge zoogdieren die gewond zijn.
* Jonge zoogdieren die werden gebeten of zelfs gelikt werden door een hond of kat.
* Jonge zoogdieren die natgeregend of onderkoeld zijn
* Jonge zoogdieren die lange tijd op dezelfde plaats liggen

Bij twijfel neem je best contact op met het dichtstbijzijnde opvangcentrum.

vieze mensengeur

Let zeker op bij jonge zoogdieren, want onze mensengeur kan tot onomkeerbare gevolgen leiden.

Slachtoffer van hun knuffelgehalte:

Het beste voorbeeld daarvan zijn jonge reeën. Deze 'bambi's' worden in mei geboren en kunnen de eerste levensdagen hun moeder niet volgen in het dichtbegroeide bos. De reekalfjes blijven op één plaats liggen en berusten op hun schutkleuren. De moeder komt geregeld langs om haar jong te zogen, maar gaat in tussentijd zelf op zoek naar voedsel. Melk produceren vraagt immers heel wat energie.

Op zich is dit een heel veilige situatie voor jonge reeën, behalve wanneer mensen zich ermee gaan moeien. Wandelaars (al dan niet met loslopende honden) vinden soms jonge reeën en kunnen zich niet bedwingen om het kalfje te aaien. Eénmaal er mensengeur op het jong zit, is de kans zeer groot dat de moeder het gaat verstoten.

Hebt u een jong ree aangeraakt? Neem dan onmiddellijk contact met ons op (089/85.49.06)

 Wanneer een jong ree naar een opvangcentrum brengen?

* Jonge reeën die gewond zijn.
* Jonge reeën die een slijmerige neus, ogen of oren hebben.
* Jonge reeën die natgeregend / onderkoeld zijn.
* Jonge reeën die je hebt aangeraakt met je handen.
* Jonge reeën die door de hond gelikt zijn.

Bij twijfel neem je best contact op met het dichtstbijzijnde opvangcentrum.

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..