14.324 + 1

Afgelopen week verbleven enkele medewerkers van het Natuurhulpcentrum in Frankrijk. Ze lieten aan het natuurreservaat 'Lac du Der' een gerevalideerde kraanvogel vrij. Elk najaar rusten daar duizenden kraanvogels enkele dagen uit voor ze hun trektocht naar het zuiden aanvatten.

De kraanvogel werd vorig jaar binnengebracht via een Nederlandse dierenambulance. De vogel was toen tijdens de najaarstrek tegen een hoogspanningskabel gevlogen. De vleugel was gekwetst, maar gelukkig bleek er niets gebroken. Het enige probleem waren enkele belangrijke slagpennen die waren afgebroken. Zonder deze slagpennen kan een vogel niet goed vliegen.

We moesten de kraanvogel dus bijhouden totdat er nieuwe veren de afgebroken pennen zouden vervangen. De groei van de nieuwe veren liet echter bijzonder lang op zich wachten. Zelfs het toedienen van extra vitamines hielp niet. Uiteindelijk zat er niets anders op dan de oude, afgebroken veren uit te trekken. Op die manier wordt de aanmaak van nieuwe veren gestimuleerd, en met succes! Na een verblijf van ruim een jaar in ons opvangcentrum was onze kraanvogel weer helemaal de oude.

Het Lac du Der de Chantecoq is het grootste kunstmatige meer van Frankrijk en jaarlijks rusten en overwinteren er duizenden kraanvogels tijdens de najaarstrek. We vonden een uiterst geschikte plek om onze kraanvogel vrij te laten. Een boerderij van de Franse vogelbescherming, die wordt uitgebaat als voederplaats voor kraanvogels, was de ideale plek. We weten immers niet wat onze kraanvogel gaat doen: ter plekke overwinteren of verder trekken naar Spanje of Afrika. Als de vogel beslist om te overwinteren, kan hij alleszins rekenen op een dagelijkse portie mais en granen op de 'ferme aux grues'.

Tijdens ons verblijf in Frankrijk werden er door ornitologen 14.324 kraanvogels geteld rond het Lac du Der. Maar de onze, hebben ze waarschijnlijk niet meegeteld...


Album 'Kraanvogel vrij'

14.324 + 1

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..