2 reuzenslangen

Vanmiddag werd er in Antwerpen een gigantische tijgerpython van 4,5m in beslag genomen. De bal ging aan het rollen toen de politie voor een inbraak werd opgeroepen. De agenten deden de nodige vaststellingen en troffen in de woning een piepklein terrarium aan met een enorme gele slang erin. Het dier was zo groot, dat het schuifdeurtje van het terrarium haast niet meer dicht kon.

Een alerte politieman meldde dit bij de recherche Leefmilieu. Die namen contact op met de Dienst Dierenwelzijn waarna ze besloten om vandaag terug te gaan naar de eigenaars. Het Natuurhulpcentrum werd daarbij om hulp gevraagd, in de eerste plaats om de reuzenslang veilig te hanteren en in de tweede plaats om voor tijdelijke opvang te zorgen. Het bleek om een reusachtige albino tijgerpython te gaan. De slang was maar liefst 4,5m lang en woog ruim 60kg. De eigenaars hadden het erg moeilijk met de inbeslagname, ze zorgden immers al 20 jaar voor het dier.

Maar zowel op basis van dierenwelzijn als op basis van de geldende milieuwetgeving kon het dier echt niet meer ter plaatse blijven. Een slang van 4,5m is enorm sterk en kan bovendien een reëel gevaar zijn voor kinderen of kleine huisdieren. Daarnaast heeft een reptiel van die afmetingen een kamergroot terrarium nodig en hoort die dus zeker niet in een krappe glazen bak thuis.

Toevallig vingen we begin deze week nog een tijgerpython op, dit keer werd het dier aangetroffen in een drugspand in Luik. Het waren de brandweermannen  van het A.R.T. (Animal Rescue Team) uit Hesbaye die de python van 4,5m naar het Natuurhulpcentrum brachten. Voor beide reuzeslangen zal nu een oplossing gezocht worden in een dierentuin, reptielenzoo of gespecialiseerde opvang. 

 Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..