2 rhesusapen in het Natuurhulpcentrum...

In België bestaat er een zogenaamde “Zoogdieren-positieflijst ”. Dit is een lijst van 42 soorten zoogdieren die als huisdier gehouden mogen worden, en elk zoogdier dat niet op deze lijst voorkomt, is dus verboden te houden door particulieren .
Dat niet iedereen zich aan deze duidelijke wetgeving houdt, bleek vandaag alweer. Onder druk van de Federale overheidsdienst Dierenwelzijn en de Federale Gerechtelijke Politie dienst Leefmilieu werden door particulieren 2 rhesusapen afgestaan.

Rhesusapen worden erg vaak gehouden in laboratoria voor medisch en biologisch onderzoek. Hun naam, rhesusaap, komt trouwens van de rhesusfactor , één van de elementen van bloedgroepen, die bij deze apen is ontdekt.
In het wild komen deze makaken voor in Azië, waar ze in grote groepen leven die uit meer dan 100 leden kunnen bestaan. Minder geluk hadden de 2 rhesusapen van vandaag.
Een vrouwtjesaap van 20 jaar zat samen met haar zoon van 16 in erbarmelijke omstandigheden in een achtertuin van een winkel in Ingelmunster. Omdat de kooi erg klein was en volhing met netten, touwen en kettingen was het een hels karwei om de dieren in een transportkist te krijgen.

Eenmaal in het Natuurhulpcentrum aangekomen, werden de dieren direct in quarantaine geplaatst. De kans bestaat namelijk dat deze apen drager zijn van ziektes die ook voor de mens zeer gevaarlijk kunnen zijn ( HIV, TBC,… ). Daarom nemen we geen enkel risico en blijven moeder en zoon in deze quarantaineruimte tot alle bloed- en mestonderzoeken uitwijzen dat de dieren gezond zijn. Daarna verhuizen ze naar de grotere kooien, en starten we met de zoektocht naar een nieuwe thuis!
 

2 rhesusapen in het Natuurhulpcentrum...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..