26 wasberen en 7 neusberen opgevangen...

8 mei 2012

26 wasberen en 7 neusberen opgevangen...

Vorige week vroeg de overheidsdienst CITES en Dierenwelzijn onze hulp om in Wallonië een aantal wasberen en neusberen op te vangen.

De dieren zaten in een soort dierenopvang maar de eigenaars hadden helemaal geen vergunningen of toelatingen om dergelijke dieren te houden. Vermoedelijk hebben de eigenaars een aantal wasberen uit dierenliefde opgevangen maar hebben ze de dieren laten kweken waardoor er wel 28 wasberen en 9 neusberen werden aangetroffen.

De dieren zaten in verschillende kooien en koterijen, die lange tijd niet meer uitgekuist waren. Hierdoor hingen alle kooien vol met uitwerpselen en haren van de dieren.

Nadat we de kooien hadden bekeken en we de nodige bescherming hadden aangetrokken, gingen we over tot het vangen van de wasberen in de eerste kooi. Hierin zaten maar liefst 21 wasberen bij elkaar, ouders en nakomelingen. Sommige deuren gingen maar moeilijk open doordat er zoveel uitwerpselen voor de deur lagen.

Uiteindelijk lukte het ons om na een 2-tal uur uit deze eerste kooi 19 wasberen te halen die we verdeeld hadden in allerlei transportkisten en in de bestelwagen hadden geladen. Blijkbaar mocht de eigenares 2 wasberen houden uit deze smerige kooi.

De tweede wasberenkooi leek op het eerste gezicht een stuk makkelijker, maar niets was minder waar. Hierin zaten 7 wasberen waaronder een roskleurig exemplaar. Hier hingen allerlei boomstronken en takken in de weg om de dieren makkelijk te vangen. Verder zakten we op verschillende plaatsen weg door de uitwerpselen.

Na een dik uur vangen moesten we vanuit deze wasberenkooi een ander deurtje binnen om 7 neusberen te vangen die in dezelfde omstandigheden leefden. Dit ging uiteindelijk iets vlotter dan de wasberen, hoewel deze dieren een stuk sneller zijn.

Na een 5-tal uren vangen konden we eindelijk de rit naar Opglabbeek terug aanvangen. 

Daar eenmaal aangekomen werden alle dieren in onze quarantaine-afdeling geplaatst, waar de dieren een stevige ontwormingskuur krijgen en onderzocht worden op mogelijke ziektes.

Nu rest ons de lange zoektocht naar een goede dierentuin of dierenpark voor deze dieren.

Album 'Inbeslagname wasberen en neusberen'

26 wasberen en 7 neusberen opgevangen...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!