3 lepelaars vrijgelaten

Gisteren werden er 3 lepelaars vrijgelaten die in het Natuurhulpcentrum succesvol revalideerden van een blauwalgvergiftiging.

Begin augustus werd onze hulp gevraagd om in het natuurgebied De Luysen / Mariahof een aantal zieke watervogels op te halen. De dieren hadden het gif van de blauwalgbacterie binnengekregen en waren op sterven na dood. Gelukkig konden een aantal vogels gered worden, waaronder 3 lepelaars. 1 volwassen dier en 2 jongen revalideerden afgelopen weken in ons centrum. Het trio deed het prima en herstelde zienderogen.

Gisteren was het moment aangebroken om hen vrij te laten. Om te voorkomen dat de vogels terug naar De Luysen / Mariahof zouden trekken en daar opnieuw vergiftigd zouden worden, werd besloten om hen in de buurt van Kieldrecht vrij te laten. Daar broeden lepelaars en is er voldoende geschikt voedsel en leefgebied...

We verwachten dat de vogels, samen met de plaatselijke broeders, zullen wegtrekken in het najaar om te overwinteren in Zuid-Europa. In het voorjaar zullen de Limburgse lepelaars dan terugkeren om te broeden in onze Limburgse natuur.

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..