3 vergiftigde buizerds te Geel...

Vanmiddag kregen we melding uit Geel waar een wandelaar in een weide een lugubere ontdekking deed.

Hij vond 3 dode roofvogels op enkele meters van elkaar. In de buurt lag ook een rottend kadaver met daarop een vreemde, gekleurde smurrie. De wandelaar besloot alarm te slaan en verwittigde het Natuurhulpcentrum.

Uit het daarop volgend telefoongesprek kon duidelijk afgeleid worden dat het om vergiftigd lokaas ging waar drie buizerds het slachtoffer van werden. Vaak gebruikt men hiervoor zeer sterk landbouwgif uit de familie van de carbamaten. Het goedje is zo giftig dat de buizerds al na de eerste hap dood neervallen. Daardoor krijg je het typische fenomeen van dode roofvogels op enkele vierkante meter. Het gif kan niet alleen roofdieren treffen maar ook honden, katten en zelfs kinderen kunnen er het slachtoffer van worden.

We namen onmiddellijk contact op met het Agentschap voor Natuur en Bos die via hun natuurinspecteurs officiële vaststellingen kunnen doen. We kregen echter te horen dat er wegens personeelstekort geen prioriteit kon gegeven worden aan onze melding. We gingen dan maar zelf de kadavers ophalen en het Natuurhulpcentrum zal verder de nodige stappen ondernemen.

Vermoedelijk werd het gif gebruikt om een vos te doden die al enige tijd pluimvee rooft in de streek. Toch blijft het gebruik van gif illegaal en volkomen nutteloos. Het doden van een vos heeft geen enkele zin omdat het territoriale dieren zijn. Eens een territorium leeg, wordt het al snel ingenomen door een nieuwe vos. Veel beter is het om je pluimvee te beschermen. Een goed omheinde kippenren en een degelijk nachthok kunnen al veel ongemak voorkomen.

Album 'Buizerds vergif Geel'

3 vergiftigde buizerds te Geel...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..