32 wasberen onder het mes...

Onze dierenarts heeft drukke dagen. 32 wasberen moeten gecastreerd of gesteriliseerd worden!

Op dit moment verblijven 32 wasberen in het Natuurhulpcentrum. 26 ervan moesten we in mei vorig jaar gaan ophalen in Wallonië waar ze samen met 6 neusberen in beslag werden genomen. Vier wasberen kwamen dan weer uit Cyprus waar ze in een slechte dierenwinkel in beslag werden genomen, een dier kwam uit de dierentuin van Planckendael en de laatste was een ontsnapt dier dat werd gevangen.

We dachten dat het een bijna onmogelijke opgave zou zijn om voor zoveel wasberen een goede thuis te vinden, maar een tijd geleden kregen we een heel positief bericht uit Zuid-Afrika. Het prachtig gelegen Jukani Wildlife Sanctuary is momenteel bezig met de bouw van een mega-verblijf voor maar liefst 50 wasberen, en onze 32 worden de eerste geluksvogels!

Vooraleer de dieren naar daar gaan, moeten ze wel allemaal gecastreerd of gesteriliseerd worden. Dit is erg belangrijk, aangezien wasberen beschouwd worden als "invasieve exoten". Invasieve exoten zijn dieren die zo flexibel zijn, dat ze voor problemen kunnen zorgen indien ze zouden ontsnappen buiten hun oorspronkelijk leefgebied. Ze kunnen zich voortplanten, in aantal toenemen, en op termijn zelfs schade toebrengen aan inheemse dieren.


Wasberen komen oorspronkelijk voor van het zuiden van Canada tot het noorden van Zuid-Amerika, maar tegenwoordig zijn er in Europa en Azië al heel wat verwilderde populaties, afkomstig van ontsnapte of moedwillig vrijgelaten dieren. Zelfs in de Ardennen zijn al heel wat wasberen te vinden.

Hier zijn natuurliefhebbers natuurlijk niet echt blij mee, en daarom moeten alle wasberen onvruchtbaar gemaakt worden vooraleer ze naar Zuid-Afrika mogen.

Telkens onze dierenarts tijd heeft moeten enkele wasberen onder het mes, zodat ze tegen april-mei, wanneer ze vermoedelijk de reis kunnen aanvatten, allemaal gedaan zijn!

32 wasberen onder het mes...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..