5 kauwen uit één schouw

1 maart 2014

5 kauwen uit één schouw

Vandaag werd ons 'dakteam' naar Heusden-Zolder geroepen. Daar hoorden de eigenaars van een nieuwbouwwoning al sinds gisteren vreemde geluiden in de schoorsteen.

Dankzij de beschrijving van de eigenaars konden we concluderen dat er een kauw in de schouw zat. Omdat er langs beneden geen kachel aanwezig was, zat er niets anders op dan het dak op te klimmen om langs daar het dier te bevrijden.

Eenmaal boven hoorden we echter verschillende kauwen roepen. Via onze 'kleeftechniek' (een roostertje met een kleverige vliegenvanger die we laten zakken) haalden we maar liefst 5 kauwen uit de schouw. Twee stuks waren echter al overleden en lagen duidelijk al langer in de schouw. De drie anderen worden momenteel verzorgd op onze intensivecareafdeling. Daar wordt het kleefsel van hun veren verwijderd, wordt het stof uit hun ogen en bek gespoeld en kunnen ze even bekomen van alle stress.

Dit alles is echter heel gemakkelijk te vermijden: leg een roostertje op je schouw. Op die manier voorkom je een schouwbrand veroorzaakt door een vogelnest én heel wat dierenleed!

Foto: Gwen Claes

5 kauwen uit één schouw


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!