5 kauwen uit één schouw

Vandaag werd ons 'dakteam' naar Heusden-Zolder geroepen. Daar hoorden de eigenaars van een nieuwbouwwoning al sinds gisteren vreemde geluiden in de schoorsteen.

Dankzij de beschrijving van de eigenaars konden we concluderen dat er een kauw in de schouw zat. Omdat er langs beneden geen kachel aanwezig was, zat er niets anders op dan het dak op te klimmen om langs daar het dier te bevrijden.

Eenmaal boven hoorden we echter verschillende kauwen roepen. Via onze 'kleeftechniek' (een roostertje met een kleverige vliegenvanger die we laten zakken) haalden we maar liefst 5 kauwen uit de schouw. Twee stuks waren echter al overleden en lagen duidelijk al langer in de schouw. De drie anderen worden momenteel verzorgd op onze intensivecareafdeling. Daar wordt het kleefsel van hun veren verwijderd, wordt het stof uit hun ogen en bek gespoeld en kunnen ze even bekomen van alle stress.

Dit alles is echter heel gemakkelijk te vermijden: leg een roostertje op je schouw. Op die manier voorkom je een schouwbrand veroorzaakt door een vogelnest én heel wat dierenleed!

Foto: Gwen Claes

5 kauwen uit één schouw

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..