9 jonge buizerden gered

Naar jaarlijkse traditie waren we gisteren weer uitgenodigd op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel.

Daar houdt de BCU (Bird Control Unit) zich bezig met het voorkomen van zogenaamde 'birdstrikes', een botsing tussen een F16 en een vogel. Zo worden de nesten van roofvogels in de buurt van de start- en landingsbanen nauwlettend in de gaten gehouden. De oudervogels zijn niet zozeer een probleem omdat die ondertussen het gevaar van de landende en opstijgende F16's kennen. Het zijn vooral de jonge vogels die tijdens hun eerste vlieglessen een reëel gevaar vormen.

Daarom worden de jongen jaarlijks preventief uit hun nesten gehaald door medewerkers van het Natuurhulpcentrum. Er werd gisteren naar 5 nesten geklommen en er werden in totaal 9 jonge buizerden meegenomen. Onze dierenverzorgers zullen de jongen nu met veel geduld en liefde verder grootbrengen. Eens ze al hun veren hebben, zullen de halfwas buizerden in onze grote vliegkooi leren vliegen, daar is het veel veiliger en is er geen kans op botsingen met F16's.

In het najaar zullen de vogels worden vrijgelaten tijdens een van onze vele publieke vrijlatingen.

Foto's: Robert Van Dingenen en NHC

Album '9 Buizerden Brogel'

9 jonge buizerden gered

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..