Jonge kauwen vast in zwerfvuil...

Onze medewerkers werden opgeroepen door de conciërge van het Sint-Jozefsinstituut. Tijdens zijn controleronde merkte hij twee jonge kauwen op, die op 29m hoogte hingen te bengelen aan het nestmateriaal.

Trouwe lezers weten dat we dagelijks de baan op moeten om in nood verkerende wilde dieren te helpen die zich vaak in de meest vervelende situaties bevinden. Wat het vaak nóg erger maakt, is wanneer er zwerfvuil aan te pas komt. Afval opruimen is zo makkelijk en zo simpel, dat het bijzonder jammer is dat sommige mensen nog altijd denken dat de omgeving een openbare vuilnisbelt is, en hun afval achteloos achterlaten. Met alle gevolgen vandien...

Ook de twee kauwen bleken slachtoffer te zijn van zwerfvuil. Het nest was immers gemaakt van voornamelijk touwtjes en verband waarin de vogels helemaal verstrikt raakten. Bij het verlaten van het nest bleven ze dan ook bengelen totdat de conciërge de vogels opmerkte. Omdat de vogels met ons klimmateriaal nog altijd erg moeilijk te bereiken waren, contacteerden we de brandweerzone Oost-Limburg. Zij zagen de ernst van de situatie in, en vertrokken onmiddellijk.

Met de grote ladderwagen ging één van onze medewerkers samen met een brandweerman naar boven. De vogels konden snel worden losgemaakt. Omdat de vogels waarschijnlijk al enkele uren aan de touwtjes hingen, namen we ze mee naar het Natuurhulpcentrum. Met een schaar en een scherp mesje kon de rommel snel losgemaakt worden. 

Met de vogels zelf bleek alles gelukkig nog mee te vallen. Eén dier kon onmiddellijk vrijgelaten worden, het andere mocht na twee dagen onze Intensive Care verlaten, en vliegt ondertussen al terug rond in zijn geboortegebied.

Alvast hartelijk dank aan Brandweerzone Oost-Limburg, om niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren in nood paraat te staan!Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..