Serval en ara op Internationale Kattendag!

Vandaag, 8 augustus, is het Internationale Kattendag. Geen toeval dus dat we vanmorgen op pad moesten voor een ontsnapte serval!

Terwijl we vorige week een serval moesten ophalen in Roeselare en de week ervoor in Balen, moesten we vanmorgen naar ZOO Planckendael in Mechelen voor alweer een serval. Vannacht werd daar een ontsnapt dier binnengebracht. ZOO Planckendael nam contact op met ons, en wij gingen het dier ter plekke ophalen. Waarschijnlijk is het dier bij mensen thuis ontsnapt. Ondertussen zit het Natuurhulpcentrum vol met katachtigen: 4 leeuwen, 2 tijgers, 2 luipaarden, een caracal en maar liefst 6 servals bevolken onze kooien. Buiten de gewone huiskat mag er in België geen enkele kattensoort als huisdier gehouden worden, dus al deze dieren zullen herplaatst worden in een geschikte dierentuin of opvangcentrum. Voor sommige dieren hebben we al een oplossing gevonden en zijn we druk bezig de papierwinkel in orde te brengen, voor de anderen is de zoektocht nog bezig...

 Ongeveer op hetzelfde moment kregen we dan weer een oproep uit Landen. Een man zag al de hele dag hoog in een boom een geelvleugelara zitten. Waarschijnlijk aangetrokken door het gefluit van de grasparkieten in zijn volière, zakte de ara langzaam maar zeker, totdat het dier zo dichtbij zat dat de man de vogel kon pakken. Hij sloot de vogel op in zijn tuinhuisje. De vogel is erg tam en draagt een chip, maar de eigenaar heeft zich nog niet gemeld. Ondertussen proberen we zelf ook aan de hand van de chipnummer de eigenaar te achterhalen. Geelvleugelara's zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en staan op de zogenaamde CITES IA-lijst, wat wil zeggen dat je de vogel enkel mag houden met een CITES-certificaat. De eigenaar zal dus een geldig certificaat moeten kunnen voorleggen, vooraleer hij zijn prachtige vogel kan terugkrijgen.

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..