Vogels zenderen

Gerevalideerde vogels volgen via GPS

laatste updates

1 maart 2019: Lepelaar 'on the move'

Onze gezenderde lepelaar verbleef de hele winter in de ruime omgeving van zijn vrijlatingsplek op de grens tussen België en Nederland. Hoewel het merendeel van de lepelaars de winter doorbrengt in Zuid-Europa of West-Afrika, bleven een aantal exemplaren in de lage landen om te overwinteren. Zo ook onze vogel die de laatste weken verbleef rond een grote waterplas in het Duitse Heinsberg

Maar afgelopen dagen is onze lepelaar duidelijk 'on the move' en vertrok hij pal in Noord-Oostelijke richting. De vogel trok gisteren 200 km verder en overnachtte in de buurt van het Duitse Diepholz, een bekende rustplaats voor trekkende kraanvogels. Vanmiddag zien we opnieuw beweging en bij zijn laatst bekende GPS positie, was hij alweer 50 km noordwaarts getrokken.

De grote vraag is nu waar de vogel naartoe gaat en wat hij dit voorjaar gaat doen. Hij kan nog steeds 50 km westelijk vliegen richting Nederlandse Waddenzee, daar bevinden zich immers het merendeel van de Nederlandse kolonies. Maar ook in de Duitse en Deense Waddenzee zijn er reeds bloedplekken. Toch is het niet zeker dat de jonge vogel op zoek is naar een broedkolonie want in principe zijn lepelaars pas na 3-4 jaar geslachtsrijp. Alleszins is de Waddenzee een enorme bron van voedsel en dus een perfecte plaats om de zomer door te brengen.

Voor onze dierenverzorgers die wekenlang deze vogel met veel geduld en liefde verzorgd hebben, is het natuurlijk een grote opsteker te zien dat de revalidatie een succes was en de vogel het prima doet in de natuur...

 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..