Acht everzwijnen in Albertkanaal...

Deze morgen vroeg de brandweer van Genk onze hulp voor acht everzwijnen die in het kanaal rondzwommen.

Rond 7u vanmorgen kregen we op onze nachtgsm een oproep van de Genkse brandweer. Die hadden op hun beurt een melding gekregen voor enkele everzwijnen in het Albertkanaal ter hoogte van het bedrijf Ebema. Omdat we samen met deze brandweermannen al meermaals everzwijnen uit het kanaal moesten vissen, deden we hen enkele weken geleden een groot schepnet cadeau. Dat konden ze vandaag alvast inwijden.

Maar liefst acht everzwijnen zwommen rond in het kanaal. Toen onze medewerkers aankwamen had de brandweer al 3 uitgeputte dieren uit het water gehaald en ter plaatse vrijgelaten. Twee exemplaren konden samen met onze medewerkers gered worden. De andere drie dieren zijn uiteindelijk op eigen krachten uit het water geraakt via een zogenaamde faunauitstapplaats. Een soort hellend vlak dat ervoor moet zorgen dat dieren uit het water geraken. Dergelijke uitstapplaatsen zijn van levensbelang want de oevers van het Albertkanaal zijn steil en hoog.

Het groepje everzwijnen is waarschijnlijk afkomstig uit het nabijgelegen Munsterbos en heeft tijdens de schemering het kanaal willen oversteken. Hoe het komt dat alle meldingen voor everzwijnen in het Albertkanaal tot nu toe uit diezelfde regio komen, is voor ons een raadsel. Belangrijk is wel dat de overheid bekijkt of er meer faunauitstapplaatsen aangelegd kunnen worden op dat stuk van het kanaal.

Acht everzwijnen in Albertkanaal...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..