Actie tegen smokkel in berberapen!

28 juni 2012

Actie tegen smokkel in berberapen!

Ook dit jaar organiseren onze Nederlandse collega's van Stichting Aap een grote campagne om de handel in bedreigde berberapen een halt toe te roepen.

Elk jaar worden we in het Natuurhulpcentrum geconfronteerd met de trieste gevolgen van de handel in piepjonge baby-berberaapjes. Deze dieren worden in Marokko vaak door stropers uit het wild geroofd, aan toeristen te koop aangeboden op marktpleinen, en vervolgens Europa binnengesmokkeld. De gevolgen hebt u al vaak op deze website of in ons ledenboekje kunnen lezen: baby-aapjes worden groter, agressief, onvoorspelbaar en terroriseren uiteindelijk heel de familie.

Totaal ongeschikte huisdieren dus, maar toch zijn er elk jaar toeristen die bezwijken voor een "zielig, schattig aapje", en daardoor eigenlijk de handel erin zelf in stand houden. Die handel heeft zeer zware gevolgen voor de populatie wilde berberapen. De aantallen nemen razendsnel af, en op dit moment leven er naar schatting amper 4.000 wilde berberapen, waardoor ze op het randje van uitsterven zijn beland.

Om de handel een halt toe te roepen, organiseren onze collega's van Stichting Aap, in samenwerking met dierenbeschermingsorganisatie DEPANA en enkele andere partners, een grootschalige voorlichtingsactie in de Spaanse havenstad Algeciras.

Vrijwilligers delen zonneschermen en flyers uit aan tienduizenden toeristen, met de oproep geen berberapen te kopen, en niet met de dieren op de foto te gaan.

Wij als Natuurhulpcentrum steunen deze actie uiteraard voor de volle 100%. Ook wij merken elk jaar de problemen die met de aanschaf van de dieren gepaard gaan en het hieraan gekoppelde dierenleed. We hopen dan ook dat de acties toeristen bewust gaan maken van de gevolgen van de aanschaf van een aapje, zodat veel dieren- (en mensen-)leed gespaard blijft, en de wilde berberapenpopulatie misschien ooit de kans krijgt om terug aan te groeien!

Actie tegen smokkel in berberapen!


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!