Albino egel...

Gisteren kwam er via de dierenambulance van Parkstad in Nederland een albino egel binnen. Het dier liep overdag rond en dat is vaak een teken dat er iets niet pluis is.

Hoewel de albino egel niet opvallend mager was, blijft hij voorlopig toch ter observatie op onze spoedafdeling. In het slechtste geval zal hij op onze egelzolder moeten overwinteren. Albinisme bij egels komt niet vaak voor en het is nog maar de derde keer dat het Natuurhulpcentrum een albino egel opvangt.

Albinisme is het aangeboren ontbreken van het pigment melanine in huid of haar. Dit resulteert in witte haren, huid of stekels en rode ogen. Een wit dier is dus niet per definitie een albino. De huid van albino's is extra gevoelig voor de zon, maar voor een egel is dat minder van belang omdat deze dieren voornamelijk 's nachts actief zijn. Omdat egels in het algemeen niet zoveel natuurlijke vijanden hebben (buiten het verkeer) is er geen enkele reden om dit albino exemplaar niet terug vrij te laten van zodra het kan.

Momenteel is het dus afwachten of de egel voldoende aansterkt om voor de winter nog te worden vrijgelaten. Het blijft alleszins een vreemd zicht, zo'n witte egel tussen de bruine egels. Gelukkig is er van discriminatie geen sprake en ook het albino dier wordt omringd met de beste zorgen...

Album 'albino egel'

Albino egel...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..