Alweer 8 everzwijnen in kanaal...

Vanmorgen moesten we alweer een aantal everzwijnen uit het kanaal vissen.

Het begint bijna routine te worden. Al voor de vijfde keer dit jaar werden we vanmorgen door de Genkse brandweer opgeroepen om te assisteren bij het vangen van everzwijnen die in het kanaal gesukkeld waren.

Net als de vorige keer, drie weken geleden, ging het om 8 everzwijnen. 's Nachts komen de dieren uit het aangrenzende Munsterbos, en zoeken ze naar voedsel langs het jaagpad. Als de dieren opgeschrikt worden door bijvoorbeeld een loslopende hond, kan het gebeuren dat ze in volle paniek het kanaal inlopen. Eruit raken ze heel moeilijk door de steile oevers.

Gewapend met onze allerstevigste netten vertrokken we naar daar. De brandweer zorgde voor een motorboot waarmee we tot dichtbij de dieren konden komen. Enkele zwijnen werden zo vanuit de motorboot met een schepnet gevangen, een ander dier konden we vanop de oever uit het water scheppen, en de overige everzwijnen raakten uiteindelijk op eigen kracht uit het water.

Spijtig genoeg stierf 1 zwijn door totale uitputting, maar de andere dieren hebben we toch kunnen helpen.

Om verdere ongelukken te voorkomen hopen we dat er heel snel balustrades komen naast de oever, anders zijn we er van overtuigd dat dergelijke situaties zich nog erg vaak gaan voordoen...

Alweer 8 everzwijnen in kanaal...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..