Alweer das in strop...

Opnieuw werd een das gevonden die in Eben-Emael vast was geraakt in een strop!

Iedereen herinnert zich ongetwijfeld wel de schrijnende beelden van de das die we enkele weken geleden opvingen uit Eben-Emael. Het dier was terechtgekomen in een strop en schreeuwde het uit van de pijn, en is later spijtig genoeg gestorven.
Alsof dat nog niet genoeg was, kregen we enkele dagen later opnieuw een oproep uit Eben-Emael, alweer over een das die in de strop was vastgeraakt! De strop werd gevonden door enkele boswachters die naar aanleiding van de eerste das een grondige controle deden in de buurt om eventuele andere stroppen tijdig te ontdekken.

De das zat al enkele dagen vast, was onderkoeld en had een lange gapende wonde over heel de borst en een kleinere wonde op de rug. De strop was weer van een remkabel van een fiets gemaakt, en hoe harder de das probeerde te ontsnappen, hoe dieper de wonde werd. Het was zelfs zo erg dat er op het borstbeen te zien was waar de strop had geklemd!

De afschuwelijke wonde werd direct ontsmet en verder onderzocht door onze dierenarts.

Ondertussen zijn we enkele weken verder en is de grote wonde goed aan het genezen, maar begint de kleinere rugwonde te verergeren. Dagelijks moet de das in slaap gedaan worden zodat de wondes proper gehouden kunnen worden.

De reden waarom we dit nieuws nu pas bekend maken is dat enkele boswachters op de uitkijk stonden in de hoop de stroppenplaatser op heterdaad te kunnen betrappen. De dader is nu gelukkig gekend. Het bleek een jachtwachter te zijn, die toegaf dat hij "vergeten was de strop te controleren". Hij verklaarde ook dat de strop bedoeld was voor vossen...

De eerste das heeft voor veel beroering gezorgd in de streek waar de das gevonden werd. Er is zelfs een vereniging Equilibremael opgericht om dergelijke wantoestanden aan te kaarten en ze te proberen voorkomen. Hun website is te vinden op http://equilibremael.blogspot.com

Kijk hieronder naar een filmpje van de das.

Klik hier om lid te worden van de Facebookgroep van het Natuurhulpcentrum, en blijf op de hoogte van de opgevangen dieren...

Album 'Das in strop 26/02/2010'

Alweer das in strop...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..