Arbeiders vinden Redbackspider in krat

5 juni 2015

Arbeiders vinden Redbackspider in krat

Arbeiders van een Opglabbeeks bedrijf vonden vanmorgen in een krat met motoronderdelen een vreemde spin.

Het krat kwam uit Australië en het spinnetje was klein, zwart met een rood lijntje op de rug. Dit deed de arbeiders denken aan een zwarte weduwe. Ze slaagden erin de spin onder een koffiebekertje te vangen. Een medewerker van het Natuurhulpcentrum ging ter plaatse een kijkje nemen en trof een Australische redbackspider aan.

Het krat waar de spin uitkroop werd opengemaakt en onderzocht, maar er werden geen andere exemplaren aangetroffen. Redbackspiders behoren tot de familie van de kogelspinnen en zijn de Australische variant van de Amerikaanse zwarte weduwe. Het gebeurt wel vaker dat er dergelijke spinnen meereizen met containers, kratten of old-timers.

De giftigheid van deze spinnetjes wordt vaak overroepen. Enkel de vrouwtjes zijn giftig en ze steken maar zelden. Het gif is voor een gezonde, volwassen persoon niet dodelijk. Wie in Australië wordt gebeten krijgt meestal de raad om er ijs op te leggen. De beet zal jeuken en rood uitslaan maar is over het algemeen niet gevaarlijk.

De arbeiders blijven extra waakzaam bij zendingen uit Australië en verwittigen het Natuurhulpcentrum wanneer ze nog spinnen aantreffen. Het gevangen exemplaar werd op alcohol bewaard. Specialisten van ARABEL (arachnologen) zullen het diertje nu op leeftijd en geslacht determineren.

Arbeiders vinden Redbackspider in krat


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!