Aziatische kleinklauwotter opgevangen...

Enkele dagen geleden kregen we een oproep van een man wiens hond een otter achterna zat...

De man besefte wel dat de kans dat het ook effectief om een otter zou gaan superklein was, en ook wij dachten eerder aan een steenmarter.

Twee medewerkers van het Natuurhulpcentrum gingen een kijkje nemen, en zagen het angstige dier dat zich tussen wat emmers had verscholen voor de hond. Al snel zagen ze dat het toch geen steenmarter was, maar dat het inderdaad om een otter ging! Het was echter spijtig genoeg geen Europese otter (die in Vlaanderen trouwens uitgestorven is), maar een Aziatische kleinklauwotter, ook wel dwergotter genoemd.

Deze dieren staan niet op de zogenaamde Zoogdieren-Positieflijst. Deze lijst bevat 42 soorten zoogdieren die je als particulier als huisdier mag houden (hond, kat, fret, schaap, goudhamster,...). Elk zoogdier dat hier niet op staat, is verboden om te houden, dus ook deze kleinste ottersoort.


Toch houdt niet iedereen zich aan deze duidelijke regels, wat ook nu weer blijkt uit dit ontsnapt dier. Onze medewerkers vingen de dwergotter, en namen het mee naar het Natuurhulpcentrum.

Hier kan het nu wat aansterken, en ondertussen zoeken we naar een geschikte dierentuin die dit dier een nieuwe thuis wil geven.

Aziatische kleinklauwotter opgevangen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..