Babyboom bij reeën...

14 mei 2010

Babyboom bij reeën...

Het was erg druk afgelopen dagen, niet alleen met volwassen reeën die werden aangereden of die vastzaten in tuinen, maar ook de eerste reekalfjes hadden onze hulp nodig.

Op twee dagen tijd kreeg het Natuurhulpcentrum maar liefst vier oproepen voor jonge reeën. Het is blijkbaar babyboom bij de ree-moeders. Het eerst jonge ree werd gevonden door wandelaars die gelukkig eerst belden wat ze ermee moesten doen. Aangezien het dier niet verkleumd of gewond was en ook niet hoestte gaven we deze mensen de raad om het diertje zo snel mogelijk met rust te laten.
Een tweede reekalfje werd door onze medewerkers opgehaald in Zoersel. Dit jonge dier was onderkoeld, nat en helemaal verkleumd. Dit reekalfje verblijft momenteel in de crèche van het Natuurhulpcentrum en wordt met de hand grootgebracht. Ook het derde ree verblijft ondertussen in Opglabbeek. De vinders belden ons omdat ze het dier hadden meegenomen naar huis. Onze medewerker is vervolgens ter plaatse de situatie gaan inschatten omdat we soms jonge reeën nog kunnen terugplaatsen na een wasbeurt met speciale kruiden... Dit dier bleek uiteindelijk niet gezond en werd meegenomen voor verdere verzorging. Het vierde reekalfje had minder geluk. Dit dier werd gisteren door een loslopende hond doodgebeten in Genk. Het is niet voor niets dat tijdens het broedseizoen honden aan de leiband horen!

Aangezien voorkomen beter is dan genezen hanteren wij volgende stelregel: jonge dieren - afblijven! Wij raden iedereen aan om van jonge zoogdieren af te blijven, tenzij ze gekwetst of onderkoeld zijn of hoesten... Dan neemt u best contact op met ons secretariaat: 089/85.49.06
Vele wandelaars hebben misschien al waarschuwingsborden met dezelfde boodschap zien hangen in het bos. De jagers helpen mee om de jonge reeën te beschermen tegen overijverige helpende mensenhanden, maar ze doen dit natuurlijk niet onbaatzuchtig. Hun liefde voor de reeën tonen ze tijdens het jachtseizoen immers op een wel heel vreemde manier... Wij hebben hun affiche voor jullie naar waarheid aangepast.

Album 'Jonge reeën 2010'

Babyboom bij reeën...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!