Berberapen...

Dankzij enkele acties van Stichting Aap worden toeristen bewustgemaakt van de negatieve gevolgen van het aanschaffen van een jong berberaapje.

Begin juli houdt Stichting Aap, het Nederlands opvangcentrum voor exotische zoogdieren waar we vaak mee samenwerken, op de Spaans-Marokkaanse grens een grote bewustmakingsactie voor toeristen. Toeristen worden met behulp van flyers bewust gemaakt van het feit dat de vaak op straat en markten aangeboden kleine berberaapjes absoluut geen geschikte huisdieren zijn. Niet alleen worden de dieren na verloop van tijd onhandelbaar en erg agressief, maar bovendien zorgt het vangen van tientallen wilde jonge berberaapjes ervoor dat de soort ondertussen met uitsterven bedreigd is!

Wij, als Natuurhulpcentrum, steunen deze actie volledig. We zijn het enige opvangcentrum in België dat in beslag genomen berberapen opvangt, en komen dus dagelijks in contact met de miserie die dit met zich mee brengt.

Vorig jaar in de vakantieperiode vingen we zo 3 jonge berberaapjes op, alle drie meegesmokkeld uit Marokko. Eén werd zelfs in de handbagage meegesmokkeld op het vliegtuig!

Wij proberen de dieren na hun quarantaineperiode te integreren in een groep, wat de opvoeding natuurlijk ten goede komt. Maar als je bedenkt dat deze drie jonge berbertjes een jaar geleden nog vastgeklampt op de rug van hun moeder in de prachtige cederbossen in het Marokkaanse Atlasgebergte leefden, is het toch erg triestig dat ze de rest van hun leven in een kooi moeten doorbrengen.

Niet alleen het meesmokkelen vormt een probleem. Ook het (tegen betaling) op de foto staan met berberaapjes en het kijken naar de kunstjes die de dieren moeten vertonen, werkt het vangen ervan alleen maar in de hand.

We hopen dat door de actie toeristen wakker geschud worden, zodat iedereen weet dat er voor elk aapje dat gekocht wordt, weer een nieuw aapje gevangen moet worden!

Berberapen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..