Berbers komen en berbers gaan...

Onze grote groep berberapen, die een tijdje geleden in een illegaal Pools kweekcentrum in beslag werd genomen, is verhuisd naar een splinternieuw verblijf in ZOO Planckendael! Ongeveer op hetzelfde moment moesten we in Ekeren alweer een nieuw baby-berberaapje gaan ophalen...

 In september vorig jaar reisden we naar Polen waar een groot aantal exotische dieren in erbarmelijke omstandigheden werden gehouden in een illegaal kweekcentrum. Wij vingen onder andere 2 luipaarden op, die momenteel nog bij ons verblijven. Stichting Aap ontfermde zich over een grote groep berberapen, die ondertussen ook naar ons werden overgebracht.

Omdat het probleem van illegaal gehouden berberapen zo groot is, is het niet altijd even simpel om een goede definitieve bestemming te vinden voor deze soort. Maar dit keer moesten we gelukkig niet ver zoeken. ZOO Planckendael ontwierp een gigantisch verblijf voor onze groep, en na een laatste medische check-up brachten we ze naar Mechelen. Vanaf vandaag zijn de dieren daar ook voor het publiek te bewonderen. Hieronder kan je kijken naar een leuk filmpje dat door de medewerkers van ZOO Planckendael werd gemaakt.

Het alfamannetje in zijn transporteerkist 

Een zicht op het nieuwe gigantische buitenverblijf

 Nieuwe berberbaby...

Maar jammer genoeg zal ons berberapenverblijf niet lang leegstaan. Gisterenavond werden we gecontacteerd door de Antwerpse politie met een wel heel apart verzoek. Een jong aapje (met pamper!) zat hoog in een boom in Ekeren en moest uiteraard dringend gevangen worden. Toen we na een lange rit toekwamen, hadden de collega's van het VOC van Brasschaat-Kapellen het aapje, ook een berber, al kunnen vangen, zodat we het enkel moesten inladen en meenemen. In het Natuurhulpcentrum knipten we voorzichtig de vuile pamper los, controleerden we of het dier gechipt was, en plaatsten we het dier in een quarantaineverblijf. Bij de controle zagen we ook een kale ring rond de nek, waarschijnlijk afkomstig van een halsband. Misschien dat die is losgekomen, en daardoor het aapje is kunnen ontsnappen. Vandaag nog zal onze dierenarts het dier controleren en een bloedstaal nemen om het berberaapje op ziektes te controleren.

Als het aapje eenmaal uit quarantaine is, zullen we het proberen samen te voegen met een berber die nu  nog bij ons verblijft. Nadien zoeken we een geschikte dierentuin die het aapje een nieuwe thuis wil geven, net zoals ZOO Planckendael deed voor onze grote groep.

 Verwijderen pamper

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..