Beren uit Albanië...

Na een reis van 3.367 km mochten we twee bruine beren Henk en Eso, vanavond verwelkomen in het Natuurhulpcentrum.

Elke kilometer van hun lange reis, was er eentje op weg naar een betere toekomst. Want broer en zus hebben op hun jonge leeftijd (3 jaar) al heel wat moeten doorstaan. Het duo werd in het wild geboren in de bergen van Albanië. Ze werden als welp uit de natuur geroofd. Daarvoor werd hun moeder doodgeschoten. Jonge beren dienen vaak als toeristische attractie in Oost-Europese landen en dat was ook het lot dat Henk en Eso te wachten stond.

De berenwelpjes werden verkocht aan een hotel dat ze op de parking 'tentoonstelde' in een aftandse kooi. Als de dieren al eten kregen, waren het restjes uit het restaurant en water dronken ze uit de plassen na een regenbui. Van verzorging of opvolging door een dierenarts was al helemaal geen sprake.

Broer en zus waren zo goed als uitgehongerd toen vrijwilligers van Animal Rescue Albanië en Four Paws hen ter hulp schoten. Met eigen middelen kochten ze voedsel voor de dieren en lieten ze een dierenarts komen om hun toestand in de gaten te houden. Toen we het hartverscheurende verhaal van Henk en Eso hoorden, konden we niet anders dan onze uiterste best doen om de dieren in onze opvang te krijgen. Een grootse reddingsoperatie werd op poten gezet en het ellendige leven van de beren eindigde toen ze in beslag werden genomen. Ze kregen een tijdelijk onderkomen in de zoo van Tirana zodat wij ondertussen alle papierwerk konden afhandelen. Een gespecialiseerde transporteur bracht de dieren van Albanië naar Opglabbeek, een tocht van 3.367 km waarbij 9 landen werden doorkruist.

Henk en Eso verblijven nu in onze quarantaine. Op die manier kan onze dierenarts de beren beter opvolgen want beide dieren zijn nog steeds erg mager en in slechte toestand. We zullen er nu alles aan doen om ze er terug bovenop te krijgen én om hen een rooskleurige toekomst te bieden in een mooie dierentuin of gespecialiseerde opvang...

Beren uit Albanië...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..