Beter 'geen' vogel in de hand ...

De afgelopen dagen kwamen we weer in aanraking met enkele zaken die ons niet zo koosjer lijken. Is het niet beter om 'geen' vogels in de hand te hebben (samen met 10 in de lucht?) ...

Eind vorige week werd een ekster binnengebracht omdat hij makkelijk benaderbaar was. Op zich niet zo verwonderlijk. Eksters en alle andere kraaiachtige (kauw, zwarte kraai, roek, ...) zijn van nature zeer intelligent en hebben neiging om mensen niet te ontwijken op zoek naar een makkelijk hapje. Deze ekster had echter iets merkwaardigs.

Hij droeg een ring, geen officiële wetenschappelijke ring maar duidelijk een zelfgemaakte. Er stond zelfs 'FONS' ingekrast. Naar alle waarschijnlijkheid is deze ekster met de hand grootgebracht, opgevoed en als huisdier gehouden. Totdat hij wist te ontsnappen natuurlijk. Het vangen en houden van wilde vogels is verboden en staat sinds 2009 vast in het Soortenbesluit van de Vlaamse regering. Voor meer info raadpleeg de volgende link van Vogelbescherming Vlaanderen (http://vogelbescherming.be/wetgeving/soortenbesluit).

Deze week werden 2 woestijnbuizerds en een oehoe bij ons binnengebracht. Beide vogels waren valkeniersvogels want de leren bandjes waarmee ze worden vastgebonden op een houten stok tijdens shows zaten nog rond hun poten. Het is een geluk dat deze vogels in goede gezondheid gevonden zijn. Soms zijn valkeniersvogels zo gewend aan hun trainers dat ze in het wild niet meer in staat zijn om voedsel te zoeken. Het is ook vaak zo dat ze tijdens hun ontsnappingsvlucht met hun leren bandjes vast komen te zitten: in prikkeldraad, tussen hekwerk of in bomen. Dat laatste was van toepassing bij een van de twee woestijnbuizerds. Voor de andere kwam alle hulp te laat, hij was al gestorven bij aankomst in het Natuurhulpcentrum.

Roofvogels en andere wilde vogels zoals de ekster horen niet thuis in roofvogelshows of in gevangenschap. Dansende beren of circussen met leeuwen accepteren we al lang niet meer, dus waarom nog zulke praktijken? Ontsnappingen zoals deze zijn geen uitzondering. Sites zoals birdalert.nl staan vol met meldingen van ontsnapte valkeniersvogels. Neem liever een verrekijker en vogelgids en ga naar buiten om vogels in de vrije natuur te spotten. Kom ook gerust eens naar een van onze vrijlatigen waar we samen vogels terug laten genieten van een leven in de natuur!

08/10/2017:

- 16u vrijlating opening wandelroutenetwerk Klaverberg

(adres: Klaverbergstraat, 3665 As)

11/10/2017:

- 16u30 vrijlating tijdens Bosplezier Opglabbeek

(adres: Joekelbos, Leemkuilstraat, 3660 Opglabbeek)

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..