Bever gered uit pompstation...

Gisteren kon het Natuurhulpcentrum een bever redden die vastzat in een pompstation van Aquafin te Kinrooi. Het dier was via de overstortbuis van een gracht tot in de pompkamer gekropen en had daar een storing veroorzaakt. Gelukkig, want daardoor kwam er een medewerker van Aquafin ter plaatse om de storing op te lossen. Bij controle van de installatie trof hij de bever aan, liggend op een richel ongeveer 2m diep.

Het Natuurhulpcentrum werd verwittigd en 2 medewerkers gingen, gewapend met schepnetten, ladders en klimmateriaal, de situatie ter plaatse bekijken. De toestand was penibel want als de bever van de richel af zou springen, viel hij enkele meters lager in het rioolwater. Na een vangpoging met schepnetten vanop de begane grond, wist de bever van de richel te ontsnappen en zwom hij in het pomphuis. We moesten dus zelf afdalen in de put om het dier te pakken te krijgen.

De medewerker van Aquafin kon het water gelukkig laten zakken zodat een medewerker veilig kon afdalen. Vanop een onderhoudsladdertje slaagde hij erin de bever in zijn schepnet te strikken. Eenmaal uit de put werd de bever onderworpen aan een snelle gezondheidscontrole. Het dier verkeerde in prima conditie en had gelukkig niets overgehouden aan zijn avontuur.

Daarom werd de bever even later in een grindplas terug vrijgelaten. Het dier zocht een rustig plekje  om zich daarna grondig te wassen, want rioolwater heeft niet bepaald een aangename geur :-)

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..