Blauwe kiekendief vast in prikkeldraad

Vanmiddag kregen we een oproep van de conservator van een Tongers natuurgebied. Die had eigenhandig een blauwe kiekendief uit de prikkeldraad gered.

De conservator had de roofvogel al tot rust laten komen in een donkere, kartonnen doos. Een van onze medewerkers werd op pad gestuurd, maar door de winterse omstandigheden was het tegen 50km/u richting Tongeren en terug. Veilig terug in Opglabbeek werd Stef, onze dierenarts, op zijn vrije zaterdag opgeroepen. Die maakte zich onmiddellijk vrij om deze zeldzame roofvogel te onderzoeken.

Wanneer vogels in een prikkeldraad vasthangen is vaak hun vlieghuid beschadigd. Deze dunne huid is essentieel om goed te kunnen vliegen. Blauwe kiekendieven hebben een typische jachttechniek waarbij ze laag vliegend boven akkers en weilanden naar prooien zoeken. Het is niet verwonderlijk dat een kiekendief die jaagt bij slecht zicht, bijvoorbeeld door een sneeuwbui, zich vastvliegt in een prikkeldraad.

Na onderzoek bleek de vlieghuid gescheurd, maar de rafelige wonde kon gelukkig gehecht worden door de dierenarts . De blauwe kiekendief verblijft momenteel op onze spoedafdeling. Het is nu bang afwachten of de wonde genoeg zal herstellen. De vlieghuid is immers weinig doorbloed en een revalidatie kan lang duren in zo'n geval.

Kijk hieronder naar een filmpje van de kiekendief.

Blauwe kiekendief vast in prikkeldraad

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..