Blauwe reiger onder vuur...

Afgelopen weekend kregen we een oproep voor een gewonde blauwe reiger te Peer.

Op zich niets speciaals zal u zeggen, maar het dier lag in een open weide, achter enkele woningen.

Onze medewerkers konden de vogel erg gemakkelijk vangen. En eens op het Natuurhulpcentrum werd duidelijk waarom het dier zo mak was.

De reiger had zowel een gebroken vleugel als een gebroken poot. Een vreemde kwetsuur, maar de röntgenmonitor bracht raad: geschoten met hagel.

De gebroken vleugel kon gelukkig gespalkt worden, maar de poot was er erger aan toe.

Het bot moest via een operatie gespalkt worden. Nu houden 4 metalen pinnen de poot in de juiste positie.

Reigers komen wel vaker onder vuur te liggen. Zij lusten maar wat graag de visjes uit onze tuinvijvers.

Je kan het deze viseters echter niet kwalijk nemen. Vanuit de lucht zien de meeste tuinvijvers er immers uit als echte fastfood restaurants.

Het heldere water, de beperkte schuilmogelijkheden voor de vissen en hun opvallende kleuren maken het de reigers wel heel erg gemakkelijk...

Wie de reiger op een vreedzame manier wil weghouden zorgt er best voor dat het dier niet kan landen. Dit kan bijvoorbeeld door draden over en rond de tuinvijver te spannen.

Zorg ook voor voldoende schuilmogelijkheden: overhangende stenen, dichte waterplanten of diepere waterpartijen zorgen voor beschutting.
 

Blauwe reiger onder vuur...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..