Blauwe reiger vast in boom...

Gisteren kregen we een oproep uit Westerlo omdat een blauwe reiger vasthing in een boom.

De vogel zou al enkele uren ondersteboven in een boom hangen. Ondanks verwoede pogingen van de vogel om los te komen lukte dit blijkbaar niet. We besloten twee medewerkers met ladder en klimmateriaal ter plaatse te sturen.

Bij het landhuis aangekomen hing er inderdaad een reiger in de top van een zomereik, aan de rand van een prachtige vijver. Gelukkig hing de vogel maar 5m hoog zodat we het dier met de ladder konden bereiken. Alleen waren de takken van de kruin erg dun waardoor we niet helemaal tot bij de vogel geraakten.

Onze medewerker beveiligde zich aan de dikste tak en zag dat er niets anders opzat dan de tak waaraan de reiger bengelde af te zagen. Voorzichtig liet hij de tak zakken waardoor de reiger binnen bereik kwam. Vanop de grond leek de vogel met zijn poot vast te hangen in de splitsing van een tak maar van dichtbij bleek visdraad de grote boosdoener.

De vogel werd snel losgesneden en ter verzorging meegenomen naar Opglabbeek. Daar werd vastgesteld dat de visdraad rond zijn tenen geen schade noch breuken had veroorzaakt. De vogel had wel schaafwonden aan zijn vleugels en bleek onderkoeld. Het dier bleef vannacht ter observatie op onze intensive care maar overleed in de loop van de dag. Blijkbaar heeft het urenlang ondersteboven hangen een zware tol geëist.

Blauwe reiger vast in boom...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..