Boerenzwaluwen op uitvliegen

Een koppel boerenzwaluw heeft sinds april opnieuw hun intrek genomen in onze garage. Momenteel staan er zes jongen op uitvliegen...

Sinds vorig jaar broedt er een koppel boerenzwaluwen in onze garage, bovenop een lampenkap. Het koppel heeft vorig jaar lang gesukkeld om tot broeden te komen, maar dit jaar was het meteen raak. Ze hebben hun nestkommetje van vorig jaar wat gerenoveerd (verstevigd met modder) en er konden al snel eitjes gelegd worden. Dagelijks wandelen medewerkers en bezoekers onder het nest door, zonder dat de zwaluwen zich storen. Ze zijn zelfs erg tam geworden en zitten vaak op slechts 1,5m boven je hoofd.

Twee weken geleden hoorden we voor het eerst gepiep uit het nest en beide ouders brengen sinds die dag onophoudelijk insecten en ander voedsel naar hun jongen. We lieten speciaal onze garagedeur dag en nacht openstaan zodat de zwaluwen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in en uit onze garage konden.

In ruil voor het dagelijks opruimen van hun uitwerpselen op onze garagevloer, heeft het koppel zwaluwen ons wat werk uit handen genomen. Zonder het te beseffen, hebben ze voor ons een jonge boerenzwaluw grootgebracht. Het dier was uit het nest gevallen en mensen hadden de zwaluw naar ons gebracht. Omdat het nest vernield was kon het  jong niet teruggezet worden. Omdat echte zwaluwouders toch net iets beter kunnen zorgen voor een jong dan onze eigen zorgouders, plaatsten we het zwaluwtje bij de kroost in onze garage. En al snel werd ook dit hongerige vogeltje mee gevoederd.

'Ons' koppel zwaluwen heeft dit voorjaar dus 5 jongen grootgebracht en 1 exemplaar geadopteerd. We hopen natuurlijk dat ze nog beginnen aan een tweede broedsel want boerenzwaluwen hebben het steeds moeilijker in Vlaanderen. De vogels zijn immers niet meer welkom in de hypermoderne, superhygiënische veestallen van tegenwoordig. In onze garage zijn ze gelukkig wel welkom en hopelijk mogen we volgend jaar meerdere zwaluwkoppels verwelkomen.

Boerenzwaluwen op uitvliegen

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..