Boomvalk revalideert in Opglabbeek...

12 mei 2010

Boomvalk revalideert in Opglabbeek...

Gisterenavond brachten dierenvrienden uit Mol een gekwetste boomvalk binnen in het Natuurhulpcentrum. Ze vonden het roofvogeltje midden in hun oprit en zagen onmiddellijk dat het dier hulp nodig had.

De boomvalk probeerde nog wel weg te komen, maar dat lukte niet en de vinders hebben gelukkig snel en efficiënt gehandeld. Ze brachten de gewonde valk naar ons dierenziekenhuis. Het boomvalkje werd onderzocht en bleek een gebroken vleugel te hebben. Om te voorkomen dat het dier zijn vleugel nog meer zou kwetsen tijdens de nacht werd een voorlopig verband aangelegd. Zo werd de gebroken vleugel gefixeerd.

Vanmorgen werd er dan een röntgenfoto gemaakt zodat onze dierenarts de locatie van de breuk en ernst ervan kon inschatten. Aangezien de breuk zich dicht bij het ellebooggewricht bevindt, was een operatieve ingreep noodzakelijk. Namiddag werd de boomvalk geopereerd en een metalen pin fixeert nu de breuk. Na deze geslaagde operatie zal een lange revalidatie noodzakelijk zijn.

Bovendien wacht een tweede boomvalk op zijn vrijlating in onze vliegkooi. Dit dier mist enkele belangrijke veren en moet ruien vooraleer hij terug vrij kan. Boomvalken zijn zeer snelle en behendige jagers die vliegende libellen en zelfs zwaluwen uit de lucht kunnen plukken. Ze overwinteren in Afrika en komen vanaf eind april terug naar hun broedgebieden. In Limburg broeden ze vooral op uitgestrekte heideterreinen en in de buurt van grote moerasgebieden of langs de Maasvallei.

Boomvalk revalideert in Opglabbeek...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!