Boomvalk succesvol geopereerd.

Sinds gisteren verblijft er een boomvalk met een gebroken vleugel in ons centrum. De vogel werd gevonden in Tongeren en bij ons binnengebracht.

De boomvalk had een lelijke open breuk: de humerus (bovenarmbeen) was gebroken en stak uit de huid. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk om de breuk binnen de 24u te opereren. Er werd een röntgenfoto gemaakt en doorgestuurd naar onze dierenarts. Die zag zeker mogelijkheden om de breuk middels metalen pinnen te spalken.

Vanmiddag werd de delicate operatie uitgevoerd. Dierenarts Stef slaagde erin de gebroken botten terug recht te zetten. Hij gebruikte zelfs een scherf van de breuk als 'brug' tussen de twee gebroken stukken. Dankzij enkele metalen pinnen kan alles nu mooi aan elkaar groeien. Het is nu belangrijk om een infectie te voorkomen en de vogel krijgt dan ook een uitgebreide antibioticakuur op onze spoedafdeling.

De revalidatie van dergelijke breuken neemt lange tijd in beslag en deze boomvalk zal dus in ons centrum moeten overwinteren. Het zijn immers uitgesproken trekvogels die de winter doorbrengen in Afrika. Als alles goed gaat zal deze boomvalk volgend voorjaar worden vrijgelaten.

Boomvalk succesvol geopereerd.

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..