Bosuil geopereerd...

Vandaag werd in het Natuurhulpcentrum een bosuil met een gebroken vleugel geopereerd. Met stalen pinnen konden de 2 botfragmenten gefixeerd worden.

Bijna wekelijks worden in de operatiekamer van het Natuurhulpcentrum dieren geopereerd. Vaak gaat het om roofvogels die een vleugelbreuk opliepen door bijvoorbeeld een botsing met een auto.

Vandaag ging een bosuil onder het mes. Eind vorige week werd deze binnengebracht na een pijnlijke confrontatie met een auto. Met een speciale boor werd een stalen pin door beide botfragmenten geboord om zo de stukken te fixeren. Klinkt simpel, maar de praktijk is heel wat anders. Gelukkig heeft Stef Michels, onze dierenarts uit As, in de loop der jaren een ijzersterke reputatie opgebouwd op het gebied van dergelijke breuken. Technisch gezien is de operatie geslaagd, en momenteel zit de uil langzaamaan te ontwaken uit zijn narcose.

Binnen enkele weken maken we opnieuw een röntgenfoto om na te gaan of de breuk goed geheeld is. Is dit zo, dan kan de stalen pin eruit gehaald worden en mag de uil terug leren vliegen en jagen in onze grote buitenkooien vooraleer hij mag vrijgelaten worden.

Elk jaar moeten we meer en meer operaties uitvoeren, en lukt het ons om steeds ingewikkeldere breuken in orde te krijgen. Dit kan natuurlijk enkel met de juiste middelen. Dankzij de Nationale Loterij konden we onlangs onze operatiekamer moderniseren met enkele nieuwere en betere toestellen, zoals een anesthesietoestel en een capnograaf, zodat we technisch in staat zijn om nog moeilijkere gevallen er terug bovenop te helpen.

Hartelijk dank dus aan de Nationale Loterij!

 

Album 'Operatie bosuil'

Bosuil geopereerd...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..