Bosuil vast in schouw...

Deze week bevrijdden enkele medewerkers van het Natuurhulpcentrum een bosuil die vast zat in een schouw.

De temperaturen zijn nog erg laag, maar toch zijn er enkele vogels die al denken aan hun nageslacht. Zo beginnen bosuilen elk jaar erg vroeg met broeden. In februari zitten in veel nesten al enkele jongen. Slim gezien, want zo vroeg op het jaar zijn de meeste bomen nog kaal, wat het jagen in de bossen waarin ze leven vergemakkelijkt.

In januari beginnen de uilen op zoek te gaan naar nesten, en tijdens die zoektocht loopt het soms mis. Bosuilen zijn echte holenbroeders die voornamelijk in oude holle bomen broeden.

Soms aanzien bosuilen een schoorsteen als een hol. Ze zien een mooie opening, springen erin en beseffen niet dat de schoorsteen enkele meters diep is... Ze vallen helemaal naar beneden en kunnen er dan op eigen kracht niet meer uit.

Jaarlijks moet het natuurhulpcentrum tientallen vastgeraakte bosuilen gaan bevrijden. Soms kunnen we vanuit de woonkamer in de schouw geraken, maar erg vaak moeten we het dak op. Zo ook voor de eerste bosuil die we dit jaar moesten bevrijden in Kortessem. Vanop het dak laten we dan een speciaal kleverig roostertje zakken waaraan de uil blijft vastzitten. Hangt de uil eenmaal vast, dan "vissen" we hem uit de schoorsteen.

Deze bosuil moest even mee naar het Natuurhulpcentrum, maar kon een dag later al terug in Kortessem worden vrijgelaten! Kijk hieronder naar een filmpje van het ringen en de vrijlating van de bosuil.

 

 

Bosuil vast in schouw...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..