Botulisme duikt weer op

Vanmorgen kreeg het Natuurhulpcentrum enkele oproepen over dode eenden die in het kanaal Bocholt-Herentals in Neerpelt dreven.

Er werd onmiddellijk aan botulisme gedacht gezien de aanhoudende hitte van de laatste weken. Drie medewerkers vertrokken naar Neerpelt, gewapend met schepnetten, eendenkorven en twee kajaks. Volgens de meldingen zouden de slachtoffers gezien zijn langs het kanaal ter hoogte van Sint-Huibrechts-Lille, Neerpelt en Overpelt.

Ter plaatse konden we via fietsers, wandelaars en enkele vissers al enkele dode eenden vinden. Twee kajaks werden in Sint-Huibrechts-Lille te water gelaten en trokken zo richting Overpelt. Hoe meer richting Overpelt, hoe meer slachtoffers er werden ontdekt. Over de gehele afstand werden 20 dode eenden uit het water gevist. Verder werden 8 eenden met duidelijke kenmerken van botulisme levend uit het kanaal gehaald. 1 van de levende had 4 piepjonge kleintjes rond zich zwemmen en ook deze werden na veel heen en weer kajakken meegenomen.

Alle overlevenden werden bij terugkomst in het Natuurhulpcentrum onmiddellijk behandeld tegen de vergiftigingsverschijnselen van de botulismebacterie.

Wie de komende dagen nog dode watervogels aantreft of watervogels met verlamde poten en/of vleugels neemt best zo snel mogelijk contact op met het Natuurhulpcentrum. Het is belangrijk om net zoals vandaag kort op de bal te spelen zodoende de botulismeverspreiding in te dijken.

Botulisme duikt weer op

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..