Bronsttijd en jagers...

5 november 2005

Bronsttijd en jagers...

Elk jaar rond deze periode worden we geconfronteerd met damhert-problemen.
Door de bronsttijd worden de bokken zenuwachtiger en veel actiever. Regelmatig ontsnappen in deze periode dan ook damherten.

Zo vingen we donderdag een damhert in Genk. Het dier had zich vastgelopen binnen de omheining van een woning. In Hasselt moesten we 's avonds een damhert wegvangen dat heen en weer liep over de spoorlijn.

In Bilzen liepen damherten over de Hoefaertweg in de omgeving van het kanaal. Een medewerker van de gemeente slaagde erin om de tamme dieren van de drukke weg te drijven en verwittigde het Natuurhulpcentrum. Toen we aankwamen en het bos wilden ingaan om de dieren op te sporen en te vangen werden we tegengehouden door een jager. Die man wilde niet dat wij ‘zijn jachtgebied’ betraden. Damherten zijn jachtwild en hij zou dat wel 'oplossen'. Onze argumenten dat het tamme dieren waren én dat ze een gevaar voor de verkeersveiligheid vormde interesseerde hem niet.

Tja zo zijn jagers nu eenmaal. Dieren zijn er voor hen enkel als schietschijf. Maar in elk geval heeft deze jager géén afschotvergunning voor damherten.

We roepen dan ook iedereen op om die kerel in het oog te houden. Hij verplaatst zich met een donkerblauwe terreinwagen Jeep Cherokee met nummerplaat 103 UL.

Mochten er ongevallen met damherten gebeuren is deze persoon hiervoor verantwoordelijk.

Bronsttijd en jagers...


Wil je dit artikel delen?

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!