Bruine kiekendief geschoten

Wraakroepend! En het blijft maar gebeuren...

Frustratie is het gevoel dat we overhouden aan de reden waarom deze prachtige bruine kiekendief werd binnengebracht. Wandelaars vonden een roofvogel op de grond in een veld te Gingelom. Onze collega's van Animal Rescue Service gingen de vogel ophalen en brachten hem met spoed naar het Natuurhulpcentrum.

Na controle onder het röntgentoestel zagen we enkele hagelbolletjes zitten, geschoten dus. Onze dierenartsen bestudeerden de röntgenfoto's van de gebroken vleugel en besloten uiteindelijk om voorlopig geen operatie uit te voeren. De breuk zal extern gefixeerd worden en volgende week wordt er opnieuw gecontroleerd of de breuk zich goed herstelt. Indien niet kan een operatie alsnog nodig zijn.

En wat met de hagelbolletjes die nog in het lichaam zitten? Deze zullen daar blijven zitten en ingekapseld worden door het lichaam. Het verwijderen van de bolletjes zou te risicovol zijn en aangezien er geen vitale organen geraakt zijn, mogen ze blijven zitten.

Als de gebroken vleugel volgens plan heelt, volgt er ook nog een lange revalidatie en zal de vogel zich uiteindelijk moeten bewijzen in onze grote vliegkooien.

De bruine kiekendief is een beschermde diersoort, erop schieten is dus verboden. Wie hier achter zit, kunnen we enkel maar vermoeden, al is het wel duidelijk dat het iemand moet zijn die met een geweer door de natuur trekt... 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..