Brunhilde brengt een bezoek aan de Etna

28 september 2018

Brunhilde brengt een bezoek aan de Etna

Brunhilde, de gezenderde bruine kiekendief, bevindt zich 47 dagen na vrijlating aan de voet van de Etna, de mythische vulkaan op Sicilië. Dit nadat ze op 4 uur tijd de Adriatische Zee is overgestoken van Kroatië naar Italië, een oversteek van maar liefst 200 km!

Zoals de trouwe lezers waarschijnlijk al weten neemt het Natuurhulpcentrum deel aan het LIFE BNIP (Belgian Nature Integrated Project) met een pilootproject waarbij het de bedoeling is dat enkele bijzondere gerevalideerde vogels voor vrijlating van een GPS/GSM-zender voorzien worden. Op die manier kunnen we opvolgen of de gerevalideerde vogels succesvol kunnen overleven in de vrije natuur. Bovendien is het interessant om op te volgen welke natuurgebieden binnen het Natura 2000-netwerk de vogels bezoeken.

Op 10 augustus 2018 werd een gerevalideerde bruine kiekendief, een voormalig uitputtingsslachtoffer, vrijgelaten met een GPS/GSM-zender als rugzakje. Deze bruine kiekendief werd Brunhilde gedoopt na een naamgeef-bevraging op de Facebook-pagina van het Natuurhulpcentrum.
Nu, 47 dagen later, bevindt Brunhilde zich na een passage aan de Kroatische kust aan de voet van de Etna, de legendarische vulkaan op Sicilië. Deze bewonderenswaardige bruine kiekendief heeft de oversteek van de Kroatische kust naar het Italiaanse schiereiland, een tocht van maar liefst 200 kilometer over open zee, in amper 4 uur tijd afgelegd.

Na een korte overnachting op het eiland 'Isola Vulcano' met de vulkaan 'Vulcano Piano' is Brunhilde doorgevlogen naar Sicilië om daar een nog grotere vulkaan te bezoeken, de Etna.
Verwacht wordt dat Brunhilde de Bruine Kiekendief spoedig de oversteek zal maken naar Noord-Afrika, mogelijk naar Tunesië, en dan over de Sahara, om dieper in Afrika te overwinteren. Maar op de vliegroute naar Noord-Afrika loeren er vele gevaren. Niet in het minste het beruchte eiland Malta, waar jagers zich uitleven met het in wilde weg beschieten van de zwermen trekvogels die overtrekken. Wij hopen alvast dat Brunhilde de bruine kiekendief geen slachtoffer wordt van de beruchte ‘Maltese pluiming’….

Brunhilde brengt een bezoek aan de Etna


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!