Brusselse zwaan...

Vandaag werd een zwaan gevangen die een stuk visdraad had ingeslikt.

Vandaag kregen we een telefoontje van de politie van Hoeilaart. Op een grote vijver zwom al een tijdje een zwaan rond, met rond de kop een hoop visdraad gewikkeld. Al verschillende instanties werden gecontacteerd, maar niemand kon helpen.

Hoeilaart ligt onder Brussel en is dus ver verwijderd van Opglabbeek, maar toch proberen we in de mate van het mogelijke ook deze problemen op te lossen. Twee medewerkers trokken met een motorboot, kayak en vangnetten richting Brussel.

Daar aangekomen bleken alle zwanen die op de vijver zaten geleewiekt. Dit wil zeggen dat een deel van hun vleugels zijn geamputeerd, waardoor ze niet meer kunnen vliegen. Zonde natuurlijk, maar dit maakte het voor ons wel makkelijker om de vogel met behulp van de kayak uit het water te vangen.

Na het vangen zagen we dat de vogel niet alleen verstrikt was geraakt in de draad, maar dat hij ook een deel ervan had ingeslikt. Dit alles werd in het Natuurhulpcentrum heel voorzichtig losgemaakt. Omdat de vogel enkele kleine wondjes had door de vishaken, houden we hem nog enkele dagen ter observatie in de Intensive Care-unit, vooraleer we hem terug in Hoeilaart gaan vrijlaten.

Brusselse zwaan...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..