Buizerd door hagel getroffen...

Het is herfst en het jachtseizoen is weer volop aan de gang. Geregeld krijgen we telefoontjes van mensen met klachten over jagers. Die houden zich immers niet altijd braaf aan de regels...

dat werd vandaag ook weer eens bewezen. In Sint-Truiden werd een gekwetste buizerd aangetroffen. De vinders konden de zwaar gewonde roofvogel gemakkelijk oprapen. Een van onze plaatselijke medewerkers ging het gekwetste dier ophalen en bracht het naar Opglabbeek.

De dierenarts concludeerde dat de buizerd een gebroken vleugel had. De vogel werd onder de röntgenmonitor bekeken om een beter beeld te krijgen van de ernst van de breuk. Toen de eerste röntgenbeelden verschenen werd al veel duidelijk. Twee hagelbolletjes hadden de buizerd getroffen in de buik en een derde loodbolletje had zijn bot versplinterd. De vinders wisten ons te vertellen dat er de dag voordien in het gebied gejaagd was.

Gezien de ernst van de breuk dringt een operatie zich op. Eerst zal de vogel op krachten moeten komen op onze spoedafdeling. Het is nog steeds onduidelijk welke schade de hagelbolletjes in de buik van de vogel hebben aangericht. Als de vogel gestabiliseerd is, zal ons medische team proberen de vleugel operatief te spalken. Hiervoor zullen metalen pinnen worden aangebracht om het gebroken bot te fixeren. Er wordt nog bekeken of de andere hagelbolletjes ook verwijderd kunnen worden.

Toevallig werd juist vandaag een video openbaar gemaakt met gruwelijke beelden van Italiaanse jagers. Meer dan honderd jagers amuseren zich op de video met het afknallen van naar schatting tienduizend vinken, kepen, graspiepers en andere kleine trekvogels. Hoewel de jacht op deze vogels verboden is door Europa staat Italië dit toch toe. Meer info hierover kan je vinden op de website van onze collega's: www.vogelbescherming.be

Buizerd door hagel getroffen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..