Buizerd en Havik beschoten...

Vandaag werden een buizerd en een havik bij ons binnengebracht. Ze bleken na een röntgenonderzoek allebei beschoten. Op een röntgenfoto zie je duidelijk de hagelbolletjes in hun lichaam.

Eerst werd er een jonge havik binnengebracht uit Peer. Die konden natuurvrienden gemakkelijk vangen met een visnet. De vogel kon amper vliegen en werd uitvoerig onderzocht. Er werd een verse wonde gevonden aan de vleugel. De vogel is waarschijnlijk in prikkeldraad blijven hangen. Toen we de vogel onder de röntgenmonitor bekeken om te zien of er geen breuken waren, zagen we een loden hagelbolletje zitten. Het loden bolletje was al helemaal ingekapseld en dateert dan ook van enkele maanden geleden. Het is goed mogelijk dat de jonge havik op het nest werd beschoten. Het schieten op bewoonde roofvogelnesten is immers een efficiënte manier waarmee jagers hun jachtgebied van roofvogels proberen te ontdoen.

Een uurtje later stonden er enkele wandelaars uit Averbode aan de deur. Die hadden in het natuurgebied Averbode Bos & Heide een buizerd kunnen oprapen. De vogel bleek een gebroken poot te hebben en bij het maken van een röntgenfoto zagen we opnieuw twee hagelbolletjes zitten. Eén bolletje zat vlak naast de breuk en het was onmiddellijk duidelijk welke schade was aangericht. De poot werd voorlopig gespalkt en de buizerd komt nu op krachten in onze spoedafdeling.

De jagerij komt met de meest belachelijke uitvluchten om zich van hun verantwoordelijkheden te onttrekken. Zo konden we op een jagersblog lezen dat we steeds met dezelfde kadavers (in een grijze zak) het hele land rondrijden om de jagers in een slecht daglicht te zetten. Wat de heren natuurlijk vergeten is dat elke vergiftigde buizerd wordt meegegeven met de natuurinspecteurs die de kadavers laten onderzoeken in een universitair labo. Bovendien wordt beweerd dat het steeds mensen van het Natuurhulpcentrum zijn die geschoten of vergiftigde buizerds vinden, maar ook dat is natuurlijk flauwekul. Het zijn immers heel vaak gewone wandelaars die op de wansmakelijke praktijken van jagers stoten.

Bovendien zoeken we niet eens gericht naar jachtmisdrijven. Alle zaken die nu aan het licht komen zijn toevallige vondsten en vermoedelijk maar het topje van de ijsberg. Wanneer de jagerij met dergelijke idiote argumenten op de proppen komt, is het wel heel duidelijk dat hun doos met uitvluchten leeg is...

Buizerd en Havik beschoten...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..