Buizerd-extensions

Vandaag mochten we een buizerd voorzien van heuse extensions!

De vogel werd een tijdje geleden binnengebracht. Alle staartpennen waren gebroken en uiteengerafeld. Normaal gezien zou het maanden kunnen duren vooraleer deze pennen uitvallen en terug opnieuw aangroeien. Zo lang houden we een wilde vogel liever niet in een kooi, dus proberen we af en toe extensions te gebruiken.

Bedoeling is dat we de veren nemen van een in het Natuurhulpcentrum overleden buizerd, en deze kleven over de overblijvende restjes van de veren van de levende vogel. Klinkt simpel, maar de praktijk is heel wat moeilijker. Precies dezelfde veer van de dode vogel moet over het stukje van de overeenkomstige veer van de nog levende vogel geschoven worden, zodat uiteindelijk, veer per veer, een volledig nieuwe staart tevoorschijn komt.

We hebben dezelfde techniek al bij eenden en andere roofvogels toegepast, telkens met een zeer goed resultaat. Ook de buizerd van vandaag gebruikte zijn nieuwe staart zoals het moest. We gaan nu nog enkele dagen afwachten om te zien of de nieuwe veren goed blijven zitten. Is dit het geval, dan kan deze buizerd-met-extensions snel terug vrijgelaten worden!

Buizerd-extensions

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..