Buizerd geschoten te Hoeselt...

Gisteren werd er in het Natuurhulpcentrum een gewonde buizerd binnengebracht uit Hoeselt. De roofvogel liet zijn linkervleugel afhangen. De melders vonden het dier na een jachtpartij.

Na een onderzoek bleek de beschermde vogel geschoten te zijn. De röntgenfoto toont duidelijk fragmenten van hagelbolletjes. De breuk is dermate complex dat de vleugel operatief gespalkt zal moeten worden.

Het jachtseizoen is opnieuw volop bezig en we verwachten komende weken nog meer geschoten roofvogels.
In het najaar zullen roofvogeldoders vooral schieten en zelden giftig lokaas gebruiken. Om de eenvoudige reden dat ze nu zelf met hun honden het veld in trekken. Op die manier bestaat immers de kans dat ze hun eigen jachthonden vergiftigen.

Het Natuurhulpcentrum heeft de feiten doorgegeven aan het meldpunt voor jachtinbreuken van het Agentschap voor Natuur en Bos. Zij registreren dergelijke misbruiken en zullen een onderzoek instellen.

We hopen dat er dit najaar niet opnieuw een massale roofvogelverdelging zal plaatsvinden zoals we in het voorjaar moesten meemaken.
 

Buizerd geschoten te Hoeselt...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..