Buizerd in fuik...

Vandaag kregen we een bijzonder telefoontje. Een anonieme tipgever wist ons te melden dat er ergens een roofvogel in een fuik gevangen zat.

De vangkooi zou volgens de tipgever al een hele poos gebruikt worden om kraaien en eksters te vangen. Maar nu zou er dus een roofvogel in zitten.

We besloten onmiddellijk een kijkje te gaan nemen om te zien of de tip klopte. Toen onze medewerkers na wat zoeken de fuik vonden bleek er inderdaad een roofvogel gevangen te zijn. Het betrof een buizerd. Verder zaten er nog 2 eksters en één duif in de kooi. Mogelijk diende de duif als levend lokaas.

Als lokaas hadden de eigenaars van de kooi een stuk vlees in de kooi gelegd, iets wat volgens de wet verboden is.
Door een simpel systeem kunnen de vogels wel ín de kooi, maar er niet meer uit. Eigenaars van zulke kooien gaan geregeld eens kijken of ze een vangst gedaan hebben om vervolgens de gevangen vogels te doden. Iets wat volgens de tipgever vaak gebeurde op deze plaats.

Wat de kraaien en eksters betreft is het niet altijd eenvoudig wat mag en niet mag, maar dat het vangen van een buizerd verboden is dat staat zonder twijfel vast!

Omdat de kooi op privégrond staat mochten onze medewerkers niet zomaar de vogel bevrijden. Dan zouden we immers onwettig iemands eigendom betreden.
Daarom besloten we de hulp van de politie in te schakelen, zij mogen zich indien nodig wél op privéterrein begeven. De politie was al zeer snel ter plaatse om ons te begeleiden op het terrein en om het slot van de fuik te openen.

Het vangen van de buizerd bleek een koud kunstje. Aangezien er altijd een risico bestaat dat het lokaas vergiftigd zou zijn namen we het zekere voor het onzekere en werd de buizerd mee naar ons centrum genomen voor medisch onderzoek.

Oh ja, nog even vermelden dat we bij het vangen van de buizerd 'per ongeluk' het deurtje lieten openstaan en we niet konden vermijden dat de 2 eksters en de duif de vrijheid verkozen.

De politie gaat nu een proces verbaal opstellen tegen de eigenaar van de kooi die hopelijk verplicht word om de kooi te slopen en zijn schandalige praktijken te stoppen.
Gelukkig mogen we steeds rekenen op de hulp van de politie. Waarvoor dank natuurlijk.

Want wij zien vogels liever in de lucht en zéker niet in een fuik.

Mocht je ooit iets dergelijks tegenkomen, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren op 089/85.49.06.

Anonimiteit verzekerd!

Buizerd in fuik...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..