Buizerd uit klem gered...

2 december 2016

Buizerd uit klem gered...

Vanavond kregen we een melding uit Mol. In de buurt van de tennisclub troffen wandelaars een buizerd aan met een klem aan zijn poot.

De vogel kon, ondanks de zware klem aan zijn poot, nog korte stukjes vliegen, laag over de grond. Op het moment van de melding was het al aan het schemeren en als er vanuit Opglabbeek een ploeg moest vertrekken, zou het waarschijnlijk donker zijn. Dit zou de zoektocht naar de vogel erg bemoeilijken.

Gelukkig konden we rekenen op een medewerkster uit Mol die in allerijl haar werk kon verlaten om de vogel te gaan zoeken. Samen met enkele omstaanders slaagde ze erin de buizerd te localiseren en te vangen. Ze ontdekten inderdaad een klem rond de zwaar bebloede poot van de buizerd.

Eenmaal in Opglabbeek werd de klem met de grootste zorg verwijderd. De wonde werd verzorgd en een röntgenfoto bracht goed nieuws. De buizerd heeft ongelooflijk geluk gehad want de poot bleek niet gebroken. Komende dagen zal de beschermde roofvogel op onze intensieve zorgen verblijven en omringd worden met de beste zorgen. Pijnstilling en antibiotica worden toegediend en er zal onderhuids vocht worden toegediend.

Hopelijk verloopt het revalidatieproces voorspoedig en kan deze geluksvogel na enkele weken terug de natuur in.

Het gebruik van klemmen is verboden in Vlaanderen. Toch worden we in het Natuurhulpcentrum nog veel te vaak geconfronteerd met deze marteltuigen. Er werd een melding gedaan bij de Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos. Zij zullen de zaak verder onderzoeken...

Album 'Buizerd klem Mol'

Buizerd uit klem gered...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!