Buizerden uit nest gehaald...

Vandaag waren we te gast op de militaire vliegbasis van Kleine Brogel. Naar jaarlijkse traditie moeten daar jonge buizerden worden weggehaald.

Een koppel buizerden had een nest gemaakt in een strook dennenbos langs de start- en landingsbaan van de F16's. De oudervogels kennen het gevaar van de vliegtuigen, maar de jonge vogels kunnen een reëel gevaar vormen. De jonge buizerden leren al stuntelend vliegen en de militairen willen een zogenaamde 'birdstrike' (botsing van vliegtuig en vogel) voorkomen.

Twee van onze klimmers gingen aan het werk en klommen met de nodige uitrusting veilig tot in de top van de nestbomen. Op één van de nesten bleken geen jongen te zitten. In het andere nest troffen we twee vliegvlugge jongen aan. Wanneer onze klimmer bijna het nest bereikt, vliegen beide jongen naar beneden. Daar werden ze snel gevangen met onze schepnetten.

Het buizerdduo verblijft momenteel nog in observatie op onze spoedafdeling, maar zal snel kunnen verhuizen naar onze grote vliegkooi. Daar zullen ze hun vliegkunsten kunnen oefenen en leren jagen. Eenmaal ze voor zichzelf kunnen zorgen en ze voldoende conditie hebben opgebouwd, worden ze vrijgelaten in een geschikt natuurgebied.

Buizerden uit nest gehaald...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..