Buizerds vaak slachtoffer van winterweer

De aanhoudende vrieskou en hevige sneeuwval maakt het voor heel wat wilde dieren niet gemakkelijk. Tot nu toe krijgen we nog niet al teveel verzwakte watervogels binnen maar wel opvallend veel buizerds.

De laatste 3 weken krijgen we bijna dagelijks een verzwakte buizerd binnen in ons opvangcentrum. De teller staat momenteel op 24 exemplaren. De verzwakte roofvogels worden van heinde en ver naar Opglabbeek gebracht om verzorgd te worden. Vaak vonden wandelaars de buizerd midden in een weiland en konden ze de verzwakte roofvogel gewoon oppakken. Op onze spoedafdeling kunnen de vogels opwarmen en aansterken. De zwakste krijgen bovendien extra vocht toegediend.

Onze roofvogels hebben het erg moeilijk deze winter. Zo is het erg vroeg al beginnen te vriezen en de hevige sneeuwval bemoeilijkt het jagen. Buizerds hebben een favoriete jachttechniek: ze zoeken naar prooien vanop een paal of tak die dient doet als uitkijkpost. Ze eten ook aas, maar ook dat is door de sneeuw vaak niet zichtbaar.

Bovendien slaan heel wat buizerds uit Noord- en Oost-Europa op de vlucht voor het slechte weer daar en zakken ze af naar onze streken op zoek naar voedsel. Deze migratiebeweging wordt sneeuwtrek genoemd. De reis put de vogels extra uit waardoor ze nog sneller door hun energiereserve heen geraken.

Wie een verzwakte roofvogel aantreft probeert er best een deken over te gooien, een wasmand over te zetten of het dier voorzichtig met handschoenen op te pakken. De dieren kunnen elke dag (ook weekend en feestdagen) binnengebracht worden van 9u-22u. Voor vogels die nog gevangen moeten worden neem je best telefonisch contact op: 089/85.49.06

Album 'Verzwakte buizerds'

Buizerds vaak slachtoffer van winterweer

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..