Chinese rotseekhoorns...

Vorige week hebben we ruim dertig eekhoorns binnengekregen, Chinese rotseekhoorns om precies te zijn. Zij ontsnapten enkele jaren geleden uit een dierenhandel in West-Vlaanderen en konden zich best handhaven in ons Belgische klimaat. Tot zover géén ramp.

Maar zoals altijd zorgt het invoeren van vreemde dieren voor problemen en dat bleek nu eens te meer. De eekhoorns begonnen zich in de vrije natuur voort te planten en gedroegen zich vrij agressief. Hierdoor verjoegen ze onze inheemse rode eekhoorntjes. Als er niet snel ingegrepen werd zou hun aantal niet meer in te dijken zijn en konden ze op termijn onze inheemse eekhoorns uit de bossen verdringen.

Gelukkig werd er tijdig ingegrepen en worden deze eekhoorns nu met speciale valletjes levend gevangen. Het opvangcentrum van Beernem zorgde voor de eerste opvang waarna ze overgebracht werden naar ons centrum. Nu verblijven er dus zo'n 30 Chinese eekhoorntjes in het Natuurhulpcentrum.

Gisteren hadden de mannetjes minder geluk. Zij werden immers allemaal gecastreerd. We willen met deze ingreep voorkomen dat ze zich verder zullen voortplanten, want dat zou voor nóg meer sukkelaars in gevangschap zorgen. Om negen uur gisterenochtend was Stef onze dierenarts paraat en werden de mannetjes eekhoorns één voor één gevangen om onder het mes te gaan. De ingreep duurde zo'n 6 minuutjes per eekhoorn en al snel mochten ze rustig bijkomen in een nieuw verblijf.

Voorlopig blijven ze nog eventjes afgezonderd van de dames in geval van complicaties. Maar binnenkort zullen de heren zich weer bij de meiden mogen voegen en kunnen wij op zoek naar een geschikte oplossing voor al deze eekhoorntjes.

Dus nog maar eens:
Exotische dieren zijn géén huisdieren, en als ze ontsnappen, of vrijgelaten worden in onze natuur, dan zorgen zij voor grote ellende bij onze eigen inheemse soorten. 
 

Chinese rotseekhoorns...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..